Yeni Eğitim: Sıfırdan Projelerle JavaScript ve React 18.x Öğren
Uzun zamandır hazırlamak istediğim eğitimlerden birisi React.js eğitimiydi. Ama öncesinde bildiğimizi sandığımız temelleri de yenilememiz ve yere daha sağlam basarak React öğrenmeniz gerektiğini düşündüğüm için baştan sona yeni tekniklerle Front-End ve React eğitimi hazırlamaya karar verdim :) sonrasında ise aylar süren çekimler bitti ve eğitim yayınlandı. Bu makalede sizlere hazırladığım eğitimin iç dünyasından biraz bahsetmek istiyorum.
Başlangıç
En çok zorlandığım bölüm her zaman başlangıç bölümüdür. Beynimize bir bilgiyi aktarmadan önce önce ikna etmemiz gerektiğini kendi öğrenme sürecimden dolayı çok iyi biliyorum. Bu yüzden başlangıçta birçok konuda eğitimi alanları hazırlamak istedim.. Neden Front-End? Neden React? Peki ya tam da eğitimin ortasındayken yeni teknolojiler çıkınca ne yapacağız? gibi birçok soruyu en başta yanıtlamaya, kariyerimizin belli bir kısmını oluşturacak bu yolculukta nasıl ilerleyeceğimiz konusunda düşüncelerimi en başta aktarmaya çalıştım. Hazırladığım etkileşim formlarında ise bu kararımın ne kadar doğru olduğunu görmüş oldum.
Konulara hemen dalan ve göz korkutan bir eğitim modelindenden her zaman kaçındım. Gözümüze çok korkunç veya çok büyük gelen birçok şeyin aslında adım adım basamakları çıkmak ve sürekli kendimizi geliştirmekten oluştuğunu bildiğim için sürekli gelişim hedefini eğitimin her bölümüne yaymaya çalıştım.
Gelen yorumlardan fark ettiğim en çarpıcı geri dönüş ise yazılım geliştirmenin aslında “Çözüm Geliştirici” olma ruhundan/heyecanından/bakış açısından beslendiğini maalesef daha önce bizlerin sizlere aktaramamış olduğunu görmek oldu. Aslında bu konuda uzun zamandır Instagram hesabımda değişik bakış açıları aktarmaya çalışıyorum. Çoğunlukla Story şeklinde olduğu için sanırım az kişi fark ediyor olabilir ama olsun :)
Not Alma Teknikleri ve Markdown Kullanımı
Her gün yeni teknolojiler çıkıyor, her gün yeni şeyler öğrenmek zorunda kalıyoruz. Bazen öğrendiğimiz bir bilgiyi yılda 1 kez kullanıyoruz, bazen ise saniyeler içerisinde tüketilebiliyor. Ama bu bilgileri sistematik bir şekilde yazmanın önemli olduğunu düşünüyorum. İkinci beyin olarak kullanılan bu sistemler gelecekte bizler için daha da önemli olacak. React eğitiminde çok fazla konu işlediğimiz için en baştan not alma teknikleri konusunda farkındalığınızın oluşmasını veya artmasını istedim. Bu yüzden eğitimin odağından uzaklaşmadan not alma bölümüde ekledim :)
Git, GitHub ve VS-Code Bölümleri
VS-Code text/kod editörleri arasında kendi liginde en çok kullanılan uygulama.. sebebi ise artık uygulamayı kurmadan bile kullanabilmenizden tutun da geniş eklenti desteği ve dil desteği olabilir. VS-Code’un fanatik bir kullanıcısı mıyım? Hayır :) hangisi en iyi kod editörüdür? bu soru hiçbir zaman yanıt bulmayacak sorulardan birisi.. en iyi kavramı bizde hiçbir zaman tam olarak yer/yanıt bulmayacak sorulardan birisi ama bu soruları sormadan kendi en iyimizi nasıl bulabileceğimiz yine her bölümde işlendi. Versiyon kontrol sistemi olan Git SCM ve projelerimizin kodlarını güvenli bir şekilde barındırmak için kullandığımız GitHub ile ilgili birçok detaylı bilgiyi de sizlerle paylaştım.
HTML, CSS, SASS ve Bootstrap Bölümleri
Her bölüm bence kendine özgü değişik bakış açıları istiyor ve bu eğitimde Front-End developer olarak her bölümde konuları nasıl işlemeniz gerektiğini ve çözümlerinizi nasıl oluşturmanız gerektiğini aktardım.
JavaScript
10 günde geliştirilen yazılım dili diye kötüleyen garip bir kitle olsa da Atwood Yasası(Jeff Atwood) diyor ki;
JavaScript ile yazılabilecek herhangi bir uygulama eninde sonunda JavaScript ile yazılacaktır.. (any application that can be written in JavaScript, will eventually be written in JavaScript)
Eğer yapabileceğiniz uygulama için JavaScript kullanabileceğinizi düşünüyorsanız en baştan JavaScript kullanırsanız iyi olur :) diyip konuya katkıda bulunmaya çalışayım ;)
JavaScript her geçen gün gelişiyor ve zenginleşiyor. JavaScript bana göre her yazılım geliştiricinin birincil veya ikincil geliştirme dili olmalıdır. Başka bir dil kullanmayı seviyorsanız; örneğin ben Python dilini de seven birisiyim, muhakkak JavaScript’e ihtiyacımız olacağını bilip ikincil dil olarak bile olsa kullanmaya çalışmalıyız. Front-End odaklı yazılım geliştirmeden bahsediyorsak; JavaScript ve sonrasında ise TypeScript odaklı olmak bizleri istediğiniz hedefe ulaştıracaktır.
Hangi yazılım dilini kullanırsanız kullanın çözüm odaklı olduğunuz sürece kazanan siz olacaksınız.
React.js
JavaScript temellerimizi sağlamlaştırdıktan sonra JavaScript ile yapılar oluştururken zorlandığımız konuların React’ın farklı bakış açısıyla birlikte nasıl çözüldüğünü göreceğiz ve öncelikle React temellerimizi sağlamlaştıracağız. Sonrasında ise birçok kütüphane öğrenerek React uygulamalarımızı zenginleştireceğiz. Örneğin React Router Dom, React Table, React Query gibi birçok kütüphane ile projelerimizi nasıl daha güzel hale getirebileceğinizi yine bu eğitim içerisinde öğrenebileceksiniz.
Bu makaleyi yazarken eğitimin %95'i bitti ve Haziran(2023) ayı sonuna kadar eğitimin tamamı yayınlanmış olacak. Temellerini sağlamlaştırmak veya sıfırdan Front-End yolculuğuna başlamak isteyenler için ise eğitim hazır ;)
Eğimi incelemek için tıklayın ;)
Front-End Developer Yolculuğunuzda Başarılar Dilerim